AFRIKKALAINEN TANSSI

dembadon.jpeg

Afrikka on suuri maanosa, jonka jokaisella heimolla on omat perinnetanssinsa, jotka eroavat toisistaan aikalailla. Samoja heimoja voi löytyä useasta eri maasta esim. fula-heimoa tapaa Guineassa, Malissa, Gambiassa, Ghanassa jne. Vaikka eri heimojen sijoittuminen Afrikan kartalle ei aina noudatakaan valtiorajoja, jotain tyypillistä voidaan löytää eri maiden tanssiperinteistä. Esim. itäafrikkalaiset tanssit poikkeavat hyvin paljon länsiafrikkalaisista; tansanialaiset tanssit ovat askeltavia, melkeinpä stepinomaisia ja lantion sekä rintakehän liikkeissä on usein teräviä aksentteja; etiopialaisissa pääpaino on olkapäiden ja hartiaseudun lihaksien käytössä; ghanalaiset tanssit ovat hyvin maanläheisiä eikä niissä juurikaan hypitä, kun taas senegalilaisissa/gambilaisissa wolof- tansseissa hypitään villisti korkealle ilmaan; guinealaisissa ja malilaisissa tansseissa taasen käytetään hyvin paljon rintakehää ja koko vartaloa kokonaisvaltaisesti.
Jokaisella afrikkalaisella tanssilla on siis oma tunnistettava rytminsä sekä muutama liike, joka on juuri tälle tanssille ominaista. Afrikassa ei usein nähdä kyläläisen tanssivan kyläjuhlissa pitkiä koreografioita, joita me täällä tanssimme, vaan paria ko. tanssille tyypillistä liikettä.
santasuu1.jpg

Suomessa ehkä tunnetuimpia tansseja ovat juuri länsiafrikkalaiset (guinealaiset, malilaiset jne.) tanssit, joita mm. ensimmäisen afrotanssiapurahan Suomessa saanut tanssija-koreografi Outi Kallinen opettaa. Näiden maiden heimojen tanssiperinne on säilynyt hyvin, sillä Guinean kansallisbaletit mm. Djoliba ja Les Ballét Africains kiersivät aikoinaan ympäri Guineaa ja kokosivat eri heimojen laulu-, rytmi- ja tanssiperinnettä talteen ja käyttävät saamaansa materiaalia yhä tänäkin päivänä huikeissa historiaan pohjautuvissa spektaakkeleissaan.

Länsimaissa tanssittava afrotanssi on siis afrikkalaiseen tanssiperinteeseen pohjautuvaa tanssia, joka voi olla traditionaalisiin rytmeihin ja liikemaailmaan perustuvaa afrikkalaista tanssia tai modernimpaa afrikkalaista liikemailmaa hyväksi käyttävää tanssia. Useimmiten muiden kuin afrikkalaisten pitämistä tanssitunneista käytetään nimitystä afrotanssi.

Riippumatta siitä, onko kyseessä itä- tai länsiafrikkalainen tanssitunti, opettaja afrikkalainen tai suomalainen, yhteistä kaikille afrotanssitunneille on se, että ne ovat energisiä, tehokkaita ja hauskoja tanssitunteja, joilla kunto nousee tanssien, niskahartiaseudun jumit avautuvat ja lantion liikkuvuus lisääntyy. Meille länsimaisille ei niin tyypilliset liikkeet ja asennot lisäävät myös koordinaatiokykyä sekä kehon hallintaa ja tasapainoa.
Afrotanssi on myös hyvää luustoliikuntaa; hypyt ja tömistelyt tekevät hyvää luustolle ja auttavat siten ehkäisemään osteoporoosia.

Tunneilla tanssitaan yleensä joko CD-musiikin tai rumpujen säestyksellä, mutta joskus tanssia voidaan myös rytmittää laulaen kuten guineabissaulaisessa Balanta- tanssissa tai esim. puukapuloita yhteen lyöden, kuten senegambialaisissa Djola- tansseissa, tai kuten eteläafrikkalaisessa saapastanssissa stepin omaisin askelin ja bodypercussiolla.

SOINNUN afrotunnit

  • pict0826.jpegpohjautuvat länsiafrikkalaiseen tanssiperimään, mutta joskus tunneilla pääsee tanssimaan myös alkuperäisiä, satoja vuosia vanhoja, traditionaalisia koreografioita, joita Sointu opiskeli Guineassa kesällä- 11
  • pitävät aina sisällään alkulämmittelyt, joissa käydään koko keho läpi ns. isolation- tekniikalla, tanssikoreografian ja loppuvenyttelyt.

Afrotanssi sopii kaiken ikäisille ja kokoisille, sukupuoleen ja säätyyn katsomatta; onhan meidän arvoisa rouva Tasavallan Presidenttimme Tarja Halonenkin harrastanut afrotanssia. Ehkä meissä kaikissa asuukin pieni afrikkalainen...